انواع موتورهای کولر آبی
انواع موتورهای کولر آبی موتور کولر آبی مهمترین قطعه در کولر است، زیرا بدون موتور، کولر اصلاً کار نخواهد کرد. این وسیله عمر نسبتاً کمی در مقایسه با سایر اجزای کولر که عموماً مکانیکی هستند دارد و تعویض و جایگزینی آن با قطعه نو همواره رایج است. سوختن موتور باعث میشود که مجبور به خرید موتور کولر آبی شویم، زیرا امکان تعمیر آن کم است. در واقع تنوع موتورهای کولر آبی موجود در بازار باعث میشود تا این سوال برای فرد پیش آید که از میان مدل و برندهای مختلف، کدام یک بهتر است؟ و موتور منتخب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
موتور کولر چیست؟
موتور، مهمترین بخش کولر آبی است و عملکرد درست کولر به آن بستگی دارد. این قطعه که گاهی با نام دینام کولر آبی و الکتروموتور کولر نیز شناخته میشود قطعهای الکتریکی است که عموماً بدنه آن از فریم ۵۲ ساخته شده از فولاد و پوششی تشکیل شده از رزین تولید میشود. با توجه به فولادی بودن بدنه، دستگاه ضدزنگ و رطوبت و در برابر خوردگی مقاوم است. وظیفه اصلی موتور، تامین قدرت چرخش بخشهای مکانیکی دستگاه است. بدون این قطعه کولر نه تنها باد خنکی ایجاد نمیکند، حتی روشن نیز نخواهد شد. با روشن کردن کلید کولر، موتور شروع به کار میکند و با راه انداختن قسمتهای دیگر، روند خنک سازی را آغاز میکند.
الکتروموتور کولر آبی جزء دسته موتورهای قفس سنجابی است. روتور دینام کولر با آلومینیم خالص و تحت فرآیند ریخته گری تحت فشار تولید میشود و برای خنک سازی از پره استفاده میکند. موتورهای کولر در بازار ایران به طور کلی دارای دو دور کند و تند هستند و در نتیجه با توجه به میزان سرمایش مورد نیاز میتوان سرعت را کنترل کرد.
انواع مختلف قطعات
این قطعات دارای انواع مختلفی هستند. اما آنچه که تمامی موتورها را به یکدیگر شبیه میکند، درجه حفاظت IP22 است. این درجه حرارت نشان میدهد که قطعه شما در برابر گرما و حرارت زیاد از خود مقاومت نشان میدهد، و نمیگذارد که سیم کشیها دچار آسیب شوند. قسمتهای مختلف موتور به شرح زیر است:
- سیم پیچ استاتور
- پرههای خنک کننده سر روتور
- ورقههای هسته استاتور
- بوش موتور
- روتور با پوشش روی
- محور موتور
- بدنه لعاب کاری شده
- حلقههای اتصال کوتاه قفسها روتور با جنس آلومینیوم
- استاتور روکش شده با لعاب سخت
- روزنههای محوری روتور برای تهویه مناسب روتور
- روزنههای بدنه استاتور برای تهویه بهتر موتور کولر آبی
- پایه الکتروموتور
- درپوش آلومینیومی
- ورقههای هسته استاتور عایق
- پلاتین و صفحه کلید
- کلاهک گردگیر با محافظ انتهایی
- لاستیک لرزه گیر
- قسمت متحرک مربوط به کلید گریز از مرکز
- بست فلزی نگهدارنده موتور به پایه
انواع موتور کولر کدام است؟
انواع موتورهای کولر آبی ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که موتور کولر آبی به چند دسته تقسیم بندی میشود؟ چه معیاری برای این دسته بندی مهم است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بر اساس میزان قدرت بر حسب اسب بخار میتوان موتور کولر آبی را به چندین دسته تقسیم بندی کرد. شما با در نظر گرفتن این تقسیم بندی راحتتر میتوانید تصمیم بگیرید که کدام یک از موتورهای موجود در بازار مناسب نیاز شما است. انواع موتور کولر آبی به شرح زیر است:
- یک دوم (1/2): کولر با ظرفیت 4500 تا 5 هزار فوت مکعب بر دقیقه با یک دوم اسب بخار توان
- یک سوم (1/3): کولر با ظرفیت 3500 تا 4 هزار فوت مکعب بر دقیقه با یک سوم اسب بخار توان
- یک چهارم (1/4): کولر با ظرفیت 2500 تا 3 هزار فوت مکعب بر دقیقه با یک چهارم اسب بخار توان
- سه چهارم (3/4): کولر با ظرفیت 7 هزار فوت مکعب بر دقیقه با سه چهارم اسب بخار توان
این چهار موتور از نظر ظاهری با یکدیگر تفاوتهایی دارند که باعث میشود شناخت آنها آسانتر شود. به عنوان مثال موتورهای یک چهارم دارای دستگیرهای سیاه رنگ و موتورهای یک سوم با دستگیرهای قرمز شناخته میشوند. موتور یک دوم نیز با دستگیرهای سفید رنگ در بازار موجودند. این نکته را نیز در نظر بگیرید که موتورهای سه چهارم از قدرت بیشتری نسبت به سایرین برخوردار هستند. به همین دلیل میتوانند خنکی هوا بیشتری تولید کنند.
تفاوت موتور کولر خازن دار و بدون خازن
یکی دیگر از مهمترین معیارهایی که برای تقسیم بندی موتور کولرها استفاده میشود داشتن یا نداشتن خازن است. خازن در موتورهایی استفاده میشود که به قدرت بالاتری برای فعالیت نیاز دارند. در واقع میتوان گفت موتورهای یک دوم و سه چهارم به دلیل قدرت بالاتری که دارند، نیازمند خازن هستند. از دیگر تفاوتهای موتور کولر خازن دار و بدون خازن میتوان به مصرف برق اشاره کرد. تحقیقات نشان داده است که موتورهای بدون خازن برق بیشتری را برای فعالیت استفاده میکنند.
انواع مختلف الکتروموتور کولر بر مبنای کارکرد
انواع موتورهای کولر آبی الکتروموتور کولری از انواع مختلفی برخوردار است. نمونهای از آنها با خازن دائم کار میکنند. در چنین موتورهایی برای کارکرد از خازن استفاده میشود. عملکرد متکی بر خازن باعث شده که این نوع موتورها در کارکرد خود دچار نوسان برقی نشوند. ساختار این نوع موتور کولر آبی نیز بهگونهای است که برای هر دور کند و تند یک خازن، یک سیم پیچی کمکی و یک سیم پیچی اصلی در نظر گرفته شده است.
برخی از موتورهای کولر آبی نیز دارای سیم پیچ راهانداز هستند. این نوع موتورها نیز در دو مدل خازنی و مقاومتی و و انواع سیم پیچ عرضه میشوند.
دور تند: 4 قطب
دور کند: 6 قطب
راهانداز: 4 قطب
عملکرد آنها نیز بدین شکل است که ابتدا موتور فعالیت خود را آغاز میکند. در ادامه نیز با راهاندازی سیم پیچ دور کند و دور تند از مدار خارج میشود. برای تکمیل این عملیات سرعت نامی باید به ۷۵ صدم درصد برسد.
دیدگاهتان را بنویسید