لوله های فولادی و لوله های درز مخف
در این مقاله به این موضوع می پردازیم که چرا امروزه با وجود لوله های نسل جدید مثل لوله های پلی پروپیلن و لوله های پکس ، لوله های فولادی هنوز پرکاربرد هستند و جایگاه خود را در تاسیسات مکانیکی ساختمان ها حفظ کردند.
لوله های فولادی با دو شکل مختلف در تاسیسات مکانیکی ساختمان استفاده می شوند
- نوع اول لوله های فولادی سیاه است که برای سیستم های سرمایشی و گرمایشی معمولا از آن ها استفاده می شود.
- نوع دوم لوله های فولادی گالوانیزه هستند که از این نوع لوله ها در سیستم های آب رسانی استفاده می شود .
دلایل جایگاه ویژه لوله های فولادی نسبت به دیگر لوله ها :
- لوله های فولادی مقاومت کششی و فشاری بالایی دارند و در شرایط مختلف
می توانند مقاومت خوبی داشته باشند و آسیب نبینند.
- این لوله ها نفوذ ناپذیری بالایی در برابر اکسیژن دارند.
یکی از ضعف های لوله های پلی پروپیلن و یا لوله ها پکس تک لایه این است که اکسیژن می تواند به داخل آن ها نفوذ کرده و وارد آب یا سیال داخل آنها شده که در نتیجه اکسیژن به تجهیزات فلزی سیستم وارد می کند.
- لوله های فولادی قابلیت تولید در سایز ها ، ابعاد و تیراژ های مختلف را دارند .
اگر ما بخواهیم لوله های پلی پروپیلن و یا لوله ها پکس را در سایز های بزرگ تولید کنیم اتصالات و اجرای آن ها بسیار پر هزینه می شود و از یک حدی به بالاتر نمی توانیم آن ها را اجرا و نصب کنیم .
- لوله ها ی فولادی مقاومت بالایی در برابر آتش دارند . در بعضی شرایط پروژه بسیار حائز اهمیت است که تاسیسات و لوله ها در برابر حریق آسیب نبینند . برای مثال سیستم آتش نشانی.
- لوله های فولادی تحمل بالایی در برابر فشار و دمای بالا دارند و همچنین این لوله ها را بر اساس کاربری آن ها می توانیم برای دما ها و فشار های مختلف تولید کنیم.
لوله های فولادی درز مخفی
طبق استاندارد ملی لوله هایی که اصطلاحا به نام لوله درز مخفی عرضه می شوند نوعی لوله ی درز جوش ( لوله درزدار ) هستند که پس از جوشکاری ،درز طولی تحت عملیات کشش گرم قرار گرفته است.
گاهی اوقات نیز درز جوش لوله را با استفاده از سنگ فرز از بین می برند که این موضوع فقط از جنبهی زیبایی و تمیزتر شدن سطح لوله است.
لوله درز مخفی استحکام لوله های بدون درز را ندارند و معمولا نمی توان از آنها به عنوان یک لوله فشار قوی ( معمولا فشارهای کاری بیش از 20 بار را فشار قوی می نامند ) استفاده کرد مگر اینکه با محاسبات دقیق برای فشار کاری بالا طراحی و تولید شده باشند.
برای تشخیص اینکه لوله درز مخفی است یا نه میتوان با بررسی سطح داخلی لوله به این موضوع پی برد.
اگر به یک اتصال درز دار از داخل نگاه کنید داخل آن یک برآمدگی وجود دارد و از بیرون نیز اگر دقت کنید این برآمدگی قابل مشاهده است . لوله های درز مخفی درز دار هستند اما در نگاه اول قابل مشاهده نیستند و ممکن است آن ها را با لوله های مانیسمان(بدون درز) اشتباه بگیریم .
در یک اتصال درز مخفی اگر به داخل آن توجه کنید یک تو رفتگی دیده می شود و و دیدن این درز ها به راحتی نیست و حتی بعد از اجرا پیدا کردن آن ها غیر ممکن است چرا که هیچ گونه برآمدگی روی آنها دیده نمی شود .
- بهتر است بدانید سنجش وزن لوله های درز دار ، بدون درز و یا درز مخفی معیار مناسبی برای برای تشخیص و یا تفاوت بین آن ها نمی باشد زیرا آن ها در وزن های گوناگون تولید و عرضه می گردند .
دیدگاهتان را بنویسید