همه چیز درباره شومینه گازی
شومینه گازی را میتوان بر اساس شکل ظاهری به دو نوع مدرن و کلاسیک دستهبندی نمود. این دو سبک از شومینه طرفداران مخصوص به خود را دارند و افراد با توجه به دکوراسیون داخلی خانه خود یکی از این دو نوع را انتخاب می کند.
شومینه گازی چیست
شومینه گازی یکی از پرکاربردترین انواع شومینه میباشد که ظاهری همانند شومینه چوبی دارد. با این تفاوت که از گاز بجای چوب در آن استفاده میشود.
شومینههای گازی دود و بوی زیاد نسب به مدل های هیزمی خود نداشته و قابلیت تنظیم دما با شیر تنظیم ورودی گاز را دارند. از این رو جایگزین بسیار مناسبی برای مدل های هیزمی و چوبی هستند.
سوخت شومینه
در این مدل ها از گاز شهری به جای چوب استفاده می شود. این شومینه مجهز به دودکش برای خارج کردن گازهای آلاینده از اتاق است.
گاز شهري از زغال سنگ و يا از نفت توليد مي شود . تركيب گاز شهري هيدروژن %50، متان %20 تا %30، كربن منواكسيد %7 تا %17، كربن دي اكسيد%3، نيتروژن %8، هيدروكربورها %8 علاوه بر اين ناخالصي هاي ديگري مانند بخار آب ، امونيال ، گوگرد، اسيد سيانيدريك نيز در گاز شهري وجود دارد.
انواع شومینه گازی
شومینههای گازی را میتوان بر اساس شکل ظاهری به دو نوع زیر تقسیم می شوند :
شومینه گازی مدرن
شومینه گازی کلاسیک
این دو سبک از شومینه طرفداران مخصوص به خود را دارند و افراد با توجه به دکوراسیون داخلی خانه خود یکی از این دو نوع را برمیگزینند.
شومینههای مدرن معمولا دارای طراحی مینیمال بوده و برخلاف سبک کلاسیک از دیزاین پر زرق و برق و شلوغی برخوردار نمیباشند.
شومینه های مدرن خود به نوع شومینه گازی معلق و شومینه گازی دیواری تقسیم می شوند.
از متریالهای مختلفی که در برابر حرارت مقاومت مناسبی دارند، در ساخت شومینههای گازی استفاده میشود. این مدل ها بر اساس مصالح ساخت به شکل زیر تقسیم بندی می شوند :
- آجری
- بتن نسوز
- سنگی
- شیشهای
- گچی
- چدنی
مزایا و معایب شومینه گازی
بعد جواب دادن به سوال شومینه گازی چیست حال به مزایای آن می پردازیم . از مزایای شومینه گازی میتوان به ایجاد و انتقال حرارت بیشتر نسبت به سایر مدل ها ، استفاده از هیزم در صورت قطع گاز به عنوان سوخت جایگزین، ظاهر زیبا و انتقال حس لذت و گرمی خاصی که نشستن در کنار شعلههای آتش منتقل میکند، اشاره کرد.
از دیگر مزایای آن، طراحی ظاهر و پیشانی ، به سلیقه و طرح دلخواه شماست که این مزیت موجب هماهنگی بیشتر با سبک دکوراسیون منزلتان میشود.
ثابت بودن و عدم امکان انتقال ، هدر رفت زیاد گرمای تولید شده از دودکش از مهم ترین معایب شومینه گازی هستند.
از دیگر معایب این نوع ، تولید گازهای سمی است که برای خروج این گازها نیازمند تعبیه دودکش است، به همین جهت در مراحل اولیه ساخت خانه باید برای اجرای آن برنامهریزی شود.
دلایل انتخاب شومینه گازی به جای شومینه هیزمی
شومینههای هیزمی ظاهر و حس فوقالعادهای دارند اما مدل های گازی نسبت به آنها دارای مزیتهای فراوانی هستند:
- نیازی به حمل و چیدمان چوبها در آن نیست.
- اثری از خاکستر، دوده، بوی دود و پسماندهای حاصل از سوختن چوب نیست.
- در شومینههای گازی با کمک ریموت کنترلها میتوانید شعله را از راه دور روشن، خاموش و یا تنظیم کنید.
- شعله شومینه خاموش نمیشود و نیازی به مراقبت ندارد.
- وجود پنلهای شیشهای باعث میشود که حرارت ایجاد شده مانند شومینههای چوبی از دودکش خارج نشود.
- در سوختن چوب تنها 10 تا 30 از انرژی به صورت گرمایش آزاد میشود در حالی که در شومینه گازی بین 75 تا 99 درصد انرژی به گرمایش تبدیل میشود و بازدهی بالاتری دارد.
- برخی مدلهای شومینههای گازی تقریباً در هر مکانی مانند حمام، زیرزمین یا حیاط، بدون نیاز به دودکش قابل تعبیه هستند.
اجزای شومینه گازی
حال که به سوال شومینه گازی چیست پاسخ دادیم در ادامه با اجزای شومینه گازی بیشتر آشنا می شویم.
لوله اصلی شومینه
وظیفه لوله اصلی رساندن گاز به مشعل است. اگر در قسمت اتصال شیر کنترل به لوله اصلی و لوله اصلی به مشعل شومینه نهایت دقت نشود باعث نشتی گاز و خسارات جبران ناپذیر خواهد آمد.
مشعل شومینه
در شومینه های گازسوز بنا به صلاح دید تکنسین و ابعاد و خروجی شومینه از مشعلهای مختلفی می توان استفاده کرد. انواع مشعل ها عبارتند از:
- مشعل سوراخ چدنی
- مشعل های استیل
- مشعلهای استیل دوبل
- مشعل های خطی
- مشعل کوره ای و مدلهای قدیمی تر که دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرند.
لوله شمعک شومینه
وظیفه لوله شمعک شومینه رساندن گاز به پایه پیلوت یا (شمعک شومینه) است. اتصالات شومینه گازی باید نهایت دقت انجام شود چون نشتی گاز باعث ایجاد خسارات مالی و جانی می شود.
مجموعه فندک
مجموعه فندک شومینه متشکل از شمعک، چینی جرقه زن و ترموکوپل است که به صلاحدید تکنسین در جلو یا کنار مشعل قرار می گیرد
هیزم شومینه
علاوه بر زیبایی، نقش گرمایش محیط را نیز بر عهده دارد. هیزم شومینه وقتی توسط مشعل شومینه حرارت دیده و قرمز میشود گرمای خود را به محیط میدهد و باعث گرمایش منزل شما میشود.
هیزم شومینه از اجزای بسیار مهم در شومینه گازی هستند، زیرا اگر خرد شوند جلوی خروجی مشعل را می گیرند و باعث ورود مونو اکسید کربن به محیط خانه شما می شوند.
نکات مهم در نصب و اجرای شومینه گازی
امروزه با توجه به استفاده گسترده از شومینههای گازی دانستن نکات نصب استاندارد و اصولی آن حائز اهمیت میباشد، تا ضمن جلو گیری از هدر رفت گرما و اتلاف انرژی، از پخش شدن گازهای مضر در محیط نیز جلوگیری شود.
مکان و موقعیت قرارگیری شومینه گازی باید در مراحل ابتدایی ساخت ساختمان مشخص گردد. تا عملیات ساخت شومینه به آسانی انجام شود.
طراحی و ساخت آن در دو مرحلهی آمادهسازی و راهاندازی انجام میشود. در ابتدا دیوار کاذب شومینه، با قرار دادن لولهای به عنوان دودکش، ساخته شده. و سایر لولههای موردنیاز برای عبور اتصالات نیز در آن تعبیه میگردند.
الیته هر کدام از این مدل ها با توجه به ساختار و متریال مورد استفاده در ساخت، دارای نکات و شیوهی نصب مخصوص به خود را دارند .
شومینهی گازی چدنی با توجه به ساختار خود از قبل در کارگاه ساخته شده است . تنها نکته مهم در اجرای آن اتصال درست کوره به لوله خروجی دودکش با استفاده از مصالح سیمانی و نسوز میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید